Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken beszélt arról Andrej Babis cseh kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hogy az oltás időpontjában tudja meg a vakcinára jelentkező, hogy melyik gyártó készítményét kaphatja meg. Ha épp nem elérhető a preferált gyártmány, akkor később kell egy újabb oltási lehetőségért visszamenni az oltópontra, vagyis "visszakerül a sor végére".

Az ATV Híradójának viszont ezt részben cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely kevésbé drákói szigort jelzett előre.

"Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina típusáról helyben is tájékoztatást kap, ha valaki nem olvasta volna el figyelmesen az értesítést" - közölte az Emmi.

Viszont azt a humántárca nem cáfolta, hogy aki nem kér az elérhető vakcinából, az újra a várólistára kerül, azt közölték, hogy "aki nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést."