A magyarok 96 százaléka nyaraláskor inkább autóval utazik, mert úgy gondolja, ez adja a legnagyobb szabadságot, praktikus, ugyanakkor a vezetés élvezetes elfoglaltság is, miközben biztonságos, kiszámítható megoldás – közölte online felmérése eredményét a Magyar Suzuki.

A cég május végén készített Autóvezetés és nyaralás című kutatásában 2129, 18 év feletti magyarországi autóvezető válaszolta meg mindegyik kérdést.

A megkérdezettek 27 százaléka változtatott az autóhasználati szokásain a benzinárak, a nagyobb felelősség vagy éppen a jármű nem megfelelő állapota miatt.

Horvátországi nyaralás autóval? - Mutatjuk hogyan ne legyen tortúra

Sokan meglehetős feszültséggel készülnek a régóta tervezett nyári autós utazásra, hiszen csuda tudja, mi vár Horvátországban, mennyivel lesz hosszabb a tervezett út a nem várt balesetek, útfelújítások, fizetőkapus torlódások miatt. Segítünk megkönnyebbülni. Bővebben >>>

Ilyen benzinárak mellett azért kevesebb külföldi út fér bele

  • Az érintettek 16,86 százaléka hétköznap kevesebbet, nyaraláskor viszont többet használja az autót,
  • 8,97 százalékuk továbbra is autóval nyaral, de kevesebbszer utazik külföldre, mindössze 1,6 százalék mondta, hogy már nem indul útnak autóval külföldre.

Nemcsak az utazásszervezésre és a csomagolásra fordítanak időt a magyarok, hanem hosszabb út előtt az autóval is foglalkoznak:

  • a válaszadók 67,64 százaléka nem indul el a gépjármű műszaki állapotának ellenőrzése nélkül, viszont csupán az elővigyázatosabbak fele viszi autóját szakemberhez.
  • Több mint 38 százalék maga ellenőrzi az autó megfelelő műszaki állapotát.

Az üzemanyag-drágulás folytatódik, a mértéke kérdéses

Tovább emelkedett az üzemanyagok ára, ezzel egy hét leforgása alatt a benzin mintegy 10, a gázolaj 6 forinttal drágult. Bővebben >>>