A technológiai és ipari miniszter "a közlekedési hatósági jogalkalmazással összefüggő egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról" címet viselő rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg. A mostani rendelet kitér a drón pilóták képzésére és vizsgáztatására is úgy, hogy a tavaly februári ITM rendeletet egészíti ki.

Az egyik kiegészítés így szól: "A drónpilóta-tanfolyam és drónpilótavizsga teljesítése esetén a vizsgaközpont pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványt állít ki, amelynek mintáját a vizsgaszabályzat tartalmazza. A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány a drón pilóta vizsga sikeres teljesítésének időpontjától számított öt évig hatályos. A drón pilóta vizsga ismételt teljesítése esetén a vizsgaközpont öt évvel meghosszabbítja a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány időbeli hatályát. Az új hatályossági időt az eredeti hatályossági idő végétől kell számolni, ha az ismételt drón pilóta vizsga az eredeti hatályossági időt megelőző hat hónapon belül kerül teljesítésre, egyéb esetben az új hatályossági időt az ismételt drón pilóta vizsga sikeres teljesítésének időpontjától kell számolni."

Az eredeti - a 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet - a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szól. Ebben a pilóta nélküli légijármű-rendszer UAS rövidítéssel szerepel. A pilóta képzés történhet tanfolyamon szervezett keretek között, de online képzéssel (e-learning tananyaggal) is. A képzés a  pilóta nélküli légijárművek irányításához szükséges ismeretek megszerzésére irányuló, jogszabály által előírt oktatási folyamatot jelenti. 

A távoli pilóta - a vizsgán való részvételért - díjat köteles fizetni, amelynek mértéke megegyezik a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével, továbbképzésével, utánképzésével és vizsgáztatásával összefüggő díjakról szóló miniszteri rendeletbe foglalt a számítógépes elméleti vizsga díjával. Ezt a 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet állapítja meg úgy, hogy a számítógépes elméleti vizsga vizsgatárgyanként 4 600 forint.

A mostani rendelet kiegészíti a tavalyi jogszabályt a drón pilóta tanfolyam tematikájával és a vizsga követelményeivel is.

A tanfolyam elméleti része a következőkből áll: 

- légijog 8 óra,

- UAS rendszerek üzembentartása 24 óra,

- UAS rendszerek éltalános ismerete 12 óra,

- meteorológis 12 óra,

- emberi tényezők 4 óra.

A gyakorlati oktatás pedig a következőt tartalmazza:

- az UAS rendszerek üzemben tartásának gyakorlata 16 óra időtartamban.

A drón pilóta vizsga elméleti része a következőkből áll: légijog, az UAS rendszerek üzembentartása, az UAS rendszerek általános ismerete, meteorológia és emberi tényezők. A számítógépes vizsga minimum 60 darab feleletválasztós kérdésből áll és a kérdések legalább 75 százalékát helyesen kell megválaszolni.

A komplex gyakorlati vizsga az UAS rendszerek üzembentartásának gyakorlata tantárgy témaköreit tartalmazza. A vizsga feladatot legalább 75 százalékos szinten kell végrehajtani, úgy, hogy repülésbiztonságot veszélyeztető hibát nem követ el a vizsgázó.

A bemutatott szabályokat augusztus 6-tól kell alkalmazni.