Tavaly, vagyis 2020 novemberében az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. A belföldi értékesítés árai 1,3, az exportértékesítéséi 7,7 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 0,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 0,2 százalékkal csökkentek, így a termelői árak összességében nem változtak - közölte szerdán a statisztikai hivatal.

2020. novemberben a 2019. novemberihez képest:

 

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 1,3 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 32 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 0,3 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártókban 4,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,2 százalékkal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 7,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,5, a 4,9 százalékos súlyú energiaiparban 6,9 százalékos volt a drágulás.
  • 2020. január-novemberben a 2019. január-novemberihez képest:
  • A belföldi értékesítés árai 0,7, az exportértékesítéséi 5,7 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 4,0 százalékkal magasabbak voltak.
A KSH szerdán közölte az átlagkeresetek októberi szintjéről szóló statisztikáját is.