A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, amely például a turizmusban úgy is megmutatkozik, hogy évről évre egyre többen indulnak útnak a négylábú kedvenceik társaságában.

A magyarországi kutyatartók előkelő helyen állnak az EU-s rangsorban: a Statista 2021-es adatai szerint a legalább egy kutyával rendelkező háztartások aránya 34 százalékra tehető hazánkban, amellyel a tagállamok listáján az ötödik helyet foglaljuk el – az első helyen Románia szerepel, amelyet Lengyelország és Csehország követ, míg a negyedik Portugália. 

Családtagból útitárs

A kutyatartás sokaknál nem csak hobbi, hanem egyenesen szenvedély, ahol a négylábú egyben társ is, érzelmi igényeket elégít ki. A Cofidis reprezentatív kutatása rámutat: az ebtartás mára jellegzetes városi életmóddá fejlődött, és például a magyarok 45 százaléka szerint a kis kedvencek sokat segítenek abban, hogy a gazdáik ne legyenek magányosak, sőt, biztonság- és örömérzetet adnak az egész családnak. 

Nem meglepő tehát, hogy egyre jelentősebb azok száma, akik az év során rendszeresen járnak a kutyájukkal egy-két napos, belföldi kirándulásokra a természetbe, hegyvidékre, vízpartokra, míg a rapid kiruccanók között nyáron sokan vannak olyanok, akik előszeretettel veszik igénybe a kifejezetten e célra kialakított kutyás strandokat, parkokat, ebjátszótereket is. 

Nagy az igény, kevés a lehetőség

A piaci felmérések csak hébe-hóba tárgyalják ezt az utazókört, pedig láthatóan egyre többen olyan szálláshelyszolgáltatást vesznek igénybe, ahol a házi kedvencüknek is ideális, azaz kutyabarát körülmények fogadják őket. Bár ez a kínálati terület egyre változatosabb, sokak szerint még gyerekcipőben jár a kutyás turizmus Magyarországon. Pedig érdemes a fejlesztésekre áldozni, mert a kereslet növekedésével azt is megfigyelték, hogy az ebtulajdonosok hajlandók az átlagnál többet költeni a megfelelő színvonalú ellátásra és a biztonságos körülményekre. 

Külön statisztika nincs a hazai állatbarát szálláshelyekről, de például több olyan szállásközvetítő oldal létezik, ahol külön rákereshető ez a szolgáltatás a különböző régiókban. A Szallas.hu 2020-as adatai szerint a kutyás utazókat fogadó szállások negyede a Balaton körül található, míg 9 százalékuk a fővárosban és környékén, 12 százalékuk a Nyugat-Dunántúlon, 16 százalékuk pedig Észak-Magyarországon. A szálláshelyek sokfélesége miatt a szolgáltatások is változók, például van, ahol mindössze arról van szó, hogy az ebtulajdonos magával viheti a kedvencét, más helyen viszont például kutyajátszóteret, kutyamedencét, agility pályát is találnak a vendégek.

Sok helyütt csak hívószó a kutyabarát minősítés

A Szallas.hu és a Kutyabarathelyek.hu közös felmérése szerint a gazdik leggyakrabban az ellátás típusa, a szálláskategória, a Szép-kártya felhasználhatósága, illetve a wellness-lehetőség és a medence iránt érdeklődnek. Sokan választanak 4 csillagos hotelt, bár a legtöbben az apartman, vendégház, nyaraló, panzió szállástípusokat részesítik előnyben, a legnépszerűbb desztináció pedig a Balaton és környéke. 

A kutyás turisták fele 2020-ban átlagosan 10-20 ezer forintot fizetett éjszakánként a szállásért, 15 százalékuk pedig 20-40 ezer forintot költött. A szolgáltatások kapcsán a leginkább azt hiányolják a vendégek, hogy a szálláshelyen gyakran nincs külön kutyafuttató vagy zárt udvar, kutyamegőrző, sőt, a kutyapiszok-gyűjtőhely is sok helyütt hiányzik. Az is gyakori, hogy a kutyabarátnak titulált szálláshelyen nincs egyértelmű szabályozás arról, hogy az eb hol tartózkodhat szabadon a kerítésen, épületen belül. 

Nem jó vendég a neveletlen kutya

A felelős állattartás nem csak a mindennapi rutin, hanem például az utazások kapcsán is fontos. A megfelelően szocializált, irányítható kutyával kiszámíthatóbb a közös túra, ráadásul az állatbarát szállásokon alapvető elvárás, hogy a vendégeskedő kutya magatartása tükrözze a jól neveltség ismérveit, és feleljen meg a társas együttlét szabályainak. Az ebek ugyanis sehol nem zavarhatják mások nyugalmát, de főként nem okozhatnak kárt semmiben és senkiben – baj esetén mindenért a gazda vonható felelősségre. A tudatos kutyatartás ma már inkább elhatározás és kitartás, mintsem pénz kérdése, mivel számos videó, blog mellett már komplett tananyagok is elérhetők ingyenesen. A Gazdijogsi.hu weboldalon található e-learning tananyag például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium szakemberei által összeállított, gyakorlatias kutyanevelési módszerekről szól, ahol egy regisztráció után komplett, nyolc nagy fejezetből álló tudásanyag érhető el.

Strandkörkép

A legnépszerűbbek hazánkban a kutyás strandok, amelyek jellemzően a tavak, folyók, strandok erre a célra elkerített részein üzemelnek. Egy 2022-es lista alapján hazánkban a Balaton körül működik a legtöbb, hivatalosan is elismert kutyás strand. 

A legrégebbi és a legtöbbek által ismert fürdőhely a kikötő közelében lévő, fonyódi kutyás strand, ahol a belépő tavaly 200 forint volt. A legzöldebbnek minősült tavaly a kutyás strand Keszthelyen, amely hagyományos szabad strandból alakult át kutyabarát, fél hektáros fürdőhellyé, agility pályával, napozóágyakkal, pihenőrésszel.

A belépőjegy a gazdik számára 500 forint, a kutyáknak 300 forint volt 2022-ben – derül ki a Kutyakajas.hu weboldal gyűjtéséből. Mintegy 2500 négyzetméteren terül el a 2016 óta működő balatonföldvári kutyás strand, ahová ingyenes a belépés, és a közelben több kutyabarát étterem is üzemel. A Tihanyi félsziget délkeleti sarkánál ugyancsak engedélyezett a kutyák fürdetése, noha az ingyenesen látogatható, tihanyi Belső tónál nincs kiépített strandrész – ennek ellenére évek óta népszerű ez a hely. 

Velencén a Drótszamár kemping területén található, 600 méteres partszakaszon van kutyabarát strand, ahová belépés a kutyatulajdonosoknak 1000, a kutyáknak 600 forint volt a tavalyi szezonban. Zalaegerszegen az élményfürdő felől díjtalanul megközelíthető Gébárti tavon fogadják a kutyásokat, míg például Kőszegen is van ingyenes lehetőség a körbekerített Abért tónál.

Szabolcs megye egyetlen fürdőzőhelye, ahol szívesen látják a vízben a kutyákat, a körbekerített, nyírteleki Vizsla-tó, ahová a május és szeptember közötti nyitvatartási időben előzetes bejelentkezéssel, díj ellenében lehet bejutni. 2020-ban fejlesztés alá vonták a szolnoki szabadstrandot, ahol belépődíj nélkül felkereshető kutyás strandot is kialakítottak, napernyőkkel, homokos parttal, viszont kerítés nélkül. Mindszenten is kijelölt az önkormányzat egy kutyabarát partszakaszt a szabadstrand mellett, mely ugyancsak ingyenesen igénybe vehető a kutyás fürdőzésre.

Kutyával a közjegyzőhöz

A Kutyabarathelyek.hu a vendéglátó- és szálláshelyeken kívül olyan hétköznapi, állatbarát szolgáltatásokról is országos adatbázist működtet, amelyek szükséges részei a kutyás létformának. Ezekre a helyekre a négylábú társukkal együtt látogathatnak el a gazdik, például könyvtárba, művelődési házba, kisebb-nagyobb kereskedelmi üzletekbe, szépségszalonba, bankba, bisztróba, borbárba, autószervízbe, benzinkútra, sőt, közjegyzőhöz is.

(Thurzó Katalin)