Lázár János építési és beruházási miniszter a hódmezővásárhelyi rádióban jelezte, hogy új törvény készül az állami beruházásokról, amely a tervek szerint január 1-jén lépne életbe - írja a Világgazdaság. Pontos részleteket nem közölt a készülő jogszabályról, annyit azonban elmondott, hogy új tervezési és beszerzési rendszer jönne létre.

Nagy kérdés például, hogy valóban megéri-e támogatni az új lakások építését az államnak, amikor a demográfiai folyamatok következtében évről évre nő az átlagnál rosszabb állapotban lévő üres lakóingatlanok száma. A KSH legutolsó, 2016-os felmérése szerint több mint félmillió ilyen lakás volt hazánkban, számuk vélhetően azóta sem csökkent.

Bővítés helyett fenntartás

Ami az útépítéseket illeti előbb-utóbb érdemes azt is fontolóra vennie a kabinetnek, hogy a bővítés helyett inkább a karbantartásra és a működtetésre helyezze a hangsúlyt, mivel ezeknek az infrastruktúráknak a fenntartása óriási terhet ró a jövőben az államkasszára.

Véget érhetett Magyarországon a stadionépítési hullám. Talán ennek is köszönhető, hogy a költségvetésben rendelkezésre álló források egyre inkább a helyi, kisebb léptékű beruházások felé tolódhatnak el.