A lakástakarékok állami támogatásának 48 órán belüli megszüntetése okán 140 ezer új szerződést kötöttek a polgárok az utolsó pillanatokban. Erre Varga Mihály kijelentette: valószínű nem tisztességes módon kötötték meg ezek a szerződéseket - írja az atv.hu.

Deák Dániel, ügyvéd, egyetemi tanár arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy az állampolgárok természetes reakciója volt, és jogszerű, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek megkötni a szerződéseket, melyekkel még kedvezményhez juthatnak. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, mert nem biztosított átmenetet.

Az ügyvéd szerint a kormánynak vannak eszközei, hogy változtasson a helyzeten. Az állam megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának - mondta az ügyvéd. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat - tette hozzá.

A jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani - véli Deák, aki feltételezi, hogy nem is történt ilyesmi. Ugyanakkor azt is reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket.

Arra a kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált: az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.