Akár 3 milliárd forintos bírsággal is sújthatja a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t, mivel a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. nem jelentette be időben az alvállalkozóit - írja a Népszava. A Közbeszerzési Hatóság közérdekű bejelentés alapján indított ellenőrzést tavaly augusztusban a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél.

A kivitelező A-Híd Zrt. „valószínűsíthetően” késedelmesen jelentette be 19 alvállalkozóját. Ráadásul mulasztásukat az ajánlatkérő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. se vette észre, miközben több helyszíni ellenőrzést tartottak, látták a vállalkozói számlákat és az építési naplót is – válaszolta a napilapnak a Közbeszerzési Hatóság.

Arra a kérdésre azonban, hogy mennyire gyakori, hogy a közbeszerzési eljárás lezárása után kezdjenek vizsgálódni, kitérően azt válaszolták, hogy a hatóság nem csak a tenderek lefolytatását ellenőrzi, hanem az eljárások eredményeként megkötött szerződések teljesítését, illetve módosításait is akár hónapokkal, évekkel a tender lezárása után. 

A Lánchíd-felújítását nem akasztja meg az KDB eljárása és nem merült fel olyan jogsértés, ami a szerződés érvénytelenné nyilvánításához vezethet. A feltételezett szabálytalanságok ugyanis nem a tender lefolytatásához, hanem a 2021 februárjában aláírt szerződés teljesítéséhez kapcsolódnak. A bírság ugyanakkor tetemes lehet. A felső határ a szerződés értékének 15 százaléka lehet, amely jelen esetben körülbelül 3 milliárd forint lenne. A BKK szerint a feltételezett jogsértések nem minősíthetők lényegesnek.