A kínai kormány eddig 7,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt erre az évre, 23 éve a legalacsonyabbal. A második félévi GDP-növekedés hivatalos statisztikáját hétfőn teszik közzé Kínában. Elemzők 7,5 százalékos éves GDP-növekedési ütemre számítanak a második negyedévre vonatkozóan az első negyedévi 7,7 százalék után. Ahhoz, hogy az idei teljes évi GDP-növekedés 7 százalék legyen, az év második felében elméletileg éves szinten 6 százalékra kellene csökkennie a növekedési ütemnek.

Néhány évvel ezelőtt ilyen "alacsony" növekedési kilátásokkal szembesülve a kormány még ösztönző intézkedésekkel igyekezett lendületbe hozni a gazdaságot. Hszi Csin-ping államfő és Li Ko-csiang miniszterelnök irányítása alatt azonban az új gazdaságpolitika úgy tűnik, már alacsonyabb növekedési ütemmel is beéri.

Ezt támasztja alá Lou Csi-vej washingtoni nyilatkozata is, amely szerint "bár nem okozna gondot az idei növekedési cél elérése, de egy 7, vagy akár egy 6,5 százalékos növekedési ütem sem jelentene problémát".

A kínai gazdaságpolitika fő célja az exportfüggőség enyhítése és az árnyék-bankrendszer felszámolása lett. A kínai vállalatoknak és önkormányzatoknak számos olyan hitelfelvételi lehetőség áll rendelkezésére, ami nem jelentkezik a kereskedelmi bankok könyveiben. Az árnyék-hitelezési rendszer mostanra a gazdaság egyik legveszélyesebb kockázati tényezőjévé nőtte ki magát Kínában.

Az új vezetés teljesen más elveket vall mint elődje. Megengedőbbek a lassabb növekedési ütemmel szemben és kevésbé tűnnek hajlamosnak olyan "jól bevált trükkök" alkalmazására a növekedés fellendítése érdekében, mint amilyen a monetáris lazítás és az infrastrukturális beruházások, mivel ezeknek számos hátulütőjére derült már fény - mutatott rá Jao Vei, a Societe Generale közgazdásza.

A kínai GDP-növekedés oly mértékű lassulása, mint amit a Washingtonban tartózkodó pénzügyminiszter is jelzett, el nem hanyagolható hatással lenne az egész világgazdaságra az ausztráliai nyersanyagtermeléstől kezdve egészen a luxusjavak forgalmazásáig. Az IMF is a feltörekvő térségekben várható lassuló növekedési ütemmel indokolta, hogy ezen a héten az év eleji 3,3 százalékról 3,1 százalékra csökkentette 2013-as világgazdasági növekedési előrejelzését.