A bíróság szeptember 22-én előzetes letartóztatásba helyezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisléta polgármesterét az ellene jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettének vádja miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban - közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

A Blikk információja szerint Madácsi Imre (Fidesz-KDNP) betegségre hivatkozva többször nem jelent meg korábbi büntetőügye tárgyalásain, amit valószínűleg megelégelhetett a bíróság és elrendelte a polgármester őrizetbe vételét.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közlése szerint az ügyben 2013. március 21-én volt az első tárgyalási nap.

A letartóztatott Madácsi Imre, Kisléta független plgármestere helyett Szabó László alpolgármester látja el a hivatali teendőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Szabó László, aki Kisléta háziorvosa, az MTI-nek elmondta, hogy a távol lévő polgármester helyett a törvényi előírásoknak megfelelően látja el a napi teendőket, szerdán is intézkedett hivatali ügyekben.

Eddig hivatalosan nem tájékoztatták az illetékesek az önkormányzatot, így nem tudják azt sem, hogy új vagy régebbi bírósági ügy miatt rendelték-e és mennyi időre a polgármester előzetes letartóztatását.

Madácsi Imrét, Kisléta akkor még Fidesz-KDNP-s polgármesterét tavaly a Debreceni Ítélőtábla jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének büntette miatt.

A polgármester az ítéletről tájékoztatta a kislétai képviselő-testületet, de felmentésének kérdésében nem született döntés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal akkor a bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az elítélt polgármester méltatlanná vált tisztségére. Kislétán így időközi választást írtak ki, és április 4-én több jelölt közül a függetlenként induló Madácsi Imrét nagy fölénnyel ismét polgármesterré választották.

Madácsi Imre letartóztatásával kapcsolatban az MTI szerdán kérdéseivel megkereste a megyei kormányhivatalt, ahol későbbre ígértek választ.

QP | Quality Placement