A működése során növénybiztosítással, így aszálykockázatokkal is foglalkozó egyesület – minimális számú vitatott esetet kivéve – kárkifizetéseit rendezte, élő szerződései már nincsenek. Miután az MNB a határozatában visszavonta a Magyar Gazdák egyesület tevékenységi engedélyét, az egyesület újabb szerződéseket nem köthet, korábbi szerződéseinek hatályát pedig nem hosszabbíthatja meg.

jegybank kötelezte az egyesületet arra is, hogy negyedévente küldjön jelentést számára a még meglévő károsultakkal megállapodásokkal le nem zárt kárügyeinek állásáról, és az ezek kielégítésére rendelkezésre álló eszközfedezetről addig, amíg valamennyi kötelezettsége megszűnik.

Az MNB tavaly óta folytatott átfogó vizsgálatot az alapvetően növénybiztosítással – ezen belül aszálykár kockázatvállalással is – foglalkozó biztosító egyesületnél. Októberben az előzetesen megállapított biztosítási szükséghelyzetre tekintettel felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki az intézményhez.

A felügyeleti biztos gondoskodott a Magyar Gazdák egyesület kárkifizetéseinek megfelelő rendezéséről. Az egyesület így jelenleg már nem rendelkezik hatályban lévő biztosítási szerződéssel. A biztos maximum 4 hónapos mandátumának lejártával befejezte tevékenységét az egyesületnél – közölte az MNB.