Elindult a Hungarian to Orbit (Hunor) nemzeti kutatóűrhajós program. A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel együttműködve, az ESA űrhajós politikájával összhangban zajlik. A részletekről Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa beszélt az InfoRádiónak.

A jelentkezőknél elvárás a felsőfokú végzettség, a műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás és legfeljebb 40 betöltött életév.

A Hungarian to Orbit, vagyis a Hunor nevezetű programban, amerikai együttműködéssel, a NASA és az Axiom Space vállalat közreműködésével 2024-ben újra magyar űrhajós mehet a világűrbe és léphet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére – mondta az InfoRádióban Ferencz Orsolya, hozzátéve, az oroszokkal valószínűsíthetően csak az évtized második felében kerül sor közös misszióra.

A nemzeti kutatóűrhajós-misszióban az Európai Űrügynökség (ESA) is együttműködő partner. Bár a Hunor teljes összhangban van az Európai Űrügynökség űrhajóspolitikájával, tehát az ESA is együttműködő partnere a programnak, az Európai Űrügynökség általi űrhajós-válogatáson túlmutató, nemzeti hatáskörben indított misszió – tette hozzá a miniszteri biztos.

A Hungarian to Orbit programra január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu oldalon. A jelentkezők közül a leendő magyar űrhajóst – többedmagával – a jövő év folyamán választják ki, ezután zajlik majd a kiképzés.

Végül azonban csak egy űrhajós tud ténylegesen feljutni majd az űrállomásra.