Idén májusban a hazai benzinkutakon közel 140 millió liter benzin és 286 millió liter gázolaj fogyott. Ez a benzin esetében 16,9, a gázolajnál pedig 5,5 százalékos visszaesés. Az idei mélypontot - nem meglepő módon -  az április jelentette, amikor a benzinforgalom majdnem 33, a gázolaj pedig 22 százalékkal esett vissza.

A koronavírus elsőként márciusban éreztette hatását, akkor a benzinből 12,2, a gázolajból pedig 7,4 százalékkal fogyott kevesebb. A májusi adat lassú, de biztos visszarendeződést jelez.

Az első 5 hónapban összesen 11 százalékkal (84 millió liter) esett vissza a benzin és 6,2 százalékkal (87 millió liter) a gázolajfogyasztás a benzinkutakon.

A csökkenő kereslet nemcsak az üzemanyagok forgalmán, hanem egy tágabb halmazban, a szabadforgalomba kerülő üzemanyag mennyiségén is meglátszik. Ebben benne van a fuvarozókhoz, mezőgazdasági termelőkhöz közvetlenül kerülő üzemanyag mennyisége is. Mivel ez a szállítások függvényében hektikusan változik, érdemes éves gördülő összeggel (az utolsó és az azt megelőző 11 hónap adata) számolni.

Benzinből a májussal végződő évben 1,9 milliárd literre volt szükség, ez pedig a 2018 március havi szint. Gázolajból 4,4 millió liter került szabadforgalomba, amellyel a 2019 februári volumenre tértünk vissza.

A csökkenés meglátszik a jövedékiadó-bevételek alakulásán is. Május végéig 245,3 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen a költségvetésbe, amely 14,6 milliárd forinttal, 5,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A költségvetési egyenleg ebben a tekintetben júliustól javulni fog, hiszen a benzin esetében 5, a házolajnál pedig 10 forinttal emelte a kormány a jövedéki adó mértékét, miután a Brent típusú olaj átlagára a második negyedévben alacsonyabb volt a hordónkénti 50 dollárnál.

Lassan visszarendeződnek az üzemanyagárak is

Mostanra az üzemanyagárak majdnem elérték azt a szintet, ahonnan március elején indultunk. Akkor a benzinért 385 forintot kellett fizetni, most pedig 366 forintos átlagáron lehet tankolni. A mélypont május elején volt, amikor 290 forintot kellett érte fizetni.

A gázolaj ára 393 forintról kezdett zuhanni, május elején 320 forintot kellett érte fizetni, most pedig 381 forintba kerül egy liter.