Jelentős lépést tett Magyarország a hatmilliárd eurós uniós forrás megszerzése felé – idézi a Reuters egy uniós tisztviselő szavait. A névtelen forrás szerint a magyar kormány képes lehet teljesíteni az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó uniós kérelmeket, és ugyan még nem ért a tárgyalás végére, egy nagy lépést tett előre.

"A helyreállítási alapról szóló tárgyalások a végéhez közelednek. A sarkalatos pontok mind az igazságszolgáltatás függetlenségéhez köthetőek" – mondta. A bizottság egyik fő követelése az volt, hogy a Legfelsőbb Bíróság ne avatkozhasson bele a magyar bírák és az Európai Bíróság párbeszédébe. 

Az Európai Bizottság a jogállamisági eljárás miatt befagyasztotta a tekintélyes mennyiségű uniós forrást, a közbeszerzési törvények hiányosságai miatt pedig további 7,5 milliárd euró visszavágását javasolta, ha nem tesznek lépéseket a korrupció visszaszorítására.

A kiszivárgott információ jó előjelnek tűnhet, és kapcsolódhat Gulyás Gergely szerdai bejelentéséhez. A miniszter a Kormányinfón azt mondta: sikerült haladni az Európai Bizottsággal a tárgyalás során, egyre közelebb van a magyar igazságszolgáltatás helyzete a bizottság követelményeihez. Eközben a német pártok arra kérték Olaf Scholz kancellárt, csak akkor támogassa a visszatartott uniós pénzek milliárdjainak felszabadítását, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a demokratikus rendszer leépülésével kapcsolatos, régóta fennálló aggályok kezelését.