A mák a magyarok egyik kedvenc süteménytölteléke, és ezek a különben egyszerűbb ételek már-már a luxus kategóriába kerültek, mivel – több más élelmiszerhez hasonlóan – az étkezési mák is jelentősen megdrágult: a karácsonyi időszakban a mákos édességek kedvelőinek azzal kellett szembesülniük, hogy a kedvenceikhez szükséges alapanyag akár 30-50 százalékkal drágábban volt kapható, mint egy évvel korábban – hívja fel a figyelmet a Magro.hu.

Az Agrárszektor nemrég megírta, hogy 2022-ben

a jó minőségű bolti bejglik ára átlagosan 3 ezer forintról indul, de elérheti a 4,5-5 ezer forintot is.

Ebben már benne van az energiaárak elszállása, illetve az alapanyagok árának jelentős drágulása is.

Átalakuló máktermesztés

Magyarországon a mák termőterülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi vetések esetében 7604,3 hektár volt: ez a tavalyi területi adatoktól csak kis mértékben tér el, akkor ugyanis 7442,8 hektár volt.

Az ipari máknál azonban jelentős csökkenés volt megfigyelhető a termőterületek nagyságában. A tavaly őszi vetési adatok még 2136,3 hektárt mutattak, ám a tavaly őszi és az idei tavaszi vetési adatok szerint már csak 408 hektáron termesztettek ipari mákot Magyarországon.

Baj van a klímával

A drasztikus csökkenés hátterében egyebek mellett a klímaváltozás áll, mivel az egyre szárazabbá és forróbbá váló időjárás miatt bizonytalanná vált a tavaszi mák kelése. A megfelelő időben leesett csapadék azért is nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik.

Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a termesztésnek, mivel emiatt terméskötődési problémák léphetnek fel. Éppen ezek miatt az elmúlt években egyre nőtt az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké egyre inkább lecsökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Az import sem piskóta

A Csehországból származó import mák a tavalyi 1033 forintos kilónkénti árhoz képest majdnem 38 százalékkal lett drágább, idén már 1425 forintot kértek el érte. A Debreceni Nagybani Piacon még komolyabb drágulást regisztrált az Agrárközgazdasági Intézet: míg 2021-ben 1100 forintba került egy kilogramm mák, ez mostanra 1700 forintra emelkedett, vagyis 54 százalékkal drágult.