Újabb részletszabályok jönnek a maszkviselési kötelezettségről azok után, hogy szombat óta az általános kötelezettséget eltörölte a kormány - mondta Novák Katalin miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs negyedik ülése utáni sajtótájékoztatón a 24.hu beszámolója szerint. 

Közölte, hogy Magyarország elérte az 5,5 millió első oltottat, ezért a járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntették. Ennek köszönhetően szinte már sehol sem kötelező a maszk. Az egészségügyi és szociális intézményekre vonatkozó maszkhasználati szabályok pedig várhatóan már kedden megjelennek: ezek lényege, hogy a látogatóknak az egészségügyi és szociális intézményekben kell majd maszkot hordaniuk. Az ott dolgozóknak, ahol találkoznak látogatókkal, kell hordani maszkot, de a munkavégzés különböző területein, például a pihenő helyiségekben nem kell maszkot használni.

Kiderült az is, hogy a kormány nem tervez állami antitestmérési rendszert létrehozni, noha a kínai Sinopharm esetén sokaknak semmilyen védettséget nem adott a vakcina. Novák Katalin azt mondta, ennek mérése mindenkinek saját döntése, és ezt mindenki magánúton teheti meg.