Mathias Corvinus Collegium (MCC) sorra nyitja meg kihelyezett központjait a magyar fővároson kívül vidéken, és „külhonban”. A következő állomás az európai főváros, Brüsszel, azzal a szándékkal, hogy „érett, átgondolt vitát folytasson a kontinensen átívelő kulturális feszültségekről”, és alternatívát kínáljon fel kontinensünk, ezen belül persze az unió jövőjére - írja a Euronews.

A brüsszeli agytröszt segíteni fog abban, hogy Magyarország „szellemi erőművé” váljon – állítja az MCC kuratóriumának elnöke, az egyik ellenzéki EP-képviselő szerint azonban az MCC-projekt kudarcra ítélt Orbán Viktor (Magyarország miniszterelnöke - a szerk.) brüsszeli „szélsőséges elszigeteltsége” és a magyar fiatalok nyugati orientációja miatt.

A hivatalosan néhány nap múlva megnyitó intézmény egyik irányítója Frank Furedi társadalomkutató lesz. Mint egyik cikkében fogalmaz, nem egyszerűen a budapesti politikát övező zűrzavar feloldásának szükségessége foglalkoztatja, hanem az egyre inkább polarizálódó európai kulturális tájkép kezelése. Úgy érzi, van valami a brüsszeli levegőben, amitől különösen magyarnak érzi magát.

Nem problémamentes

Magyarország persze nem problémamentes. És én is gyakran érzem úgy, hogy hazámban a demokrácia veszélyben van. De a magyar demokráciát nem a Fidesz-kormány fenyegeti igazán, hanem a komoly és felelős politikai ellenzék hiánya – állapította meg Furedi, aki egyébként külföldön él.

Az agytröszt vezetői bizakodóak. Frank Furedi – aki a drezdai egyetem kutatási igazgatójával, Werner J. Patzelttel együtt vezeti majd a központot – már dolgozik egy, a Mitől félnek az európai emberek? elnevezésű projekten. Azt tervezi, hogy évente kiad egy úgynevezett félelem-barométert. Ebben azokat a kérdéseket sorolja fel, amelyek „az embereket a különböző európai országokban foglalkoztatják”.

Indul a munka

Az MCC-központ azonban az oktatásra fog összpontosítani, és arra, hogy a magyarországi diákok rendszeresen eljussanak Brüsszelbe – mondta Furedi. A brüsszeli iroda jelenleg maroknyi embert foglalkoztat, köztük két kutatót, adminisztratív munkatársakat és egy kommunikációs igazgatót, aki elárulta, hogy jövőre a tervek szerint megduplázzák a létszámot.

A központ nyitóeseménye november 15-én egy nagyszabású konferencia lesz. Három panel foglalkozik majd a napjainkban a társadalom előtt álló gazdasági és társadalmi kihívásokkal, hogy választ adjon arra a kérdésre: „Merre tart Európa a globális felfordulás korában?”