A Minsky pillanat tényleg el fog jönni, amikor az összes gazdasági szereplő hirtelen bizalmatlanná válik a fenntarthatatlanul magas állami- és magánadósságok miatt. Az egyik ok nyilvánvaló: a nagy jegybankok valóban kénytelenek voltak az adósságválság megelőzése érdekében monetizálni a magas költségvetési hiányokat. (Nouriel Roubini, Project Syndicate, 2021. június 30.) Mindent egybevetve, majdnem minden jelentős fejlett gazdaság adósságcsapdába került - írta Matolcsy

A figyelmeztető jelek egyértelműek, tekintve, hogy az ár/nyereség (P/E) mutatók magasak, mindenhol felfújt lakás- és technológiai eszközöket találunk, a kripto-szektor irreális módon felduzzadt és visszatért az infláció. Mindazonáltal vannak olyan jegybankok (az orosz, a kínai, a magyar és a cseh), amelyek már elkezdtek irányt váltani. Az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét - figyelmeztet az MNB elnöke.

"Jobb, ha most kis lépésekben haladunk, mint hogy egy nyíltan inflációellenes politika bevezetését kockáztassuk, ami súlyos recesszióhoz, akár válsághoz is vezethet" - zárta sorait Matolcsy György.

A Minsky-pillanat

Hyman Philip Minsky (1919-1996) amerikai közgazdász. A heterodox közgazdaságtanhoz tartozik, ezen belül a posztkeynesiánus iskolához. Legismertebb munkái a pénzügyi rendszer és a gazdasági konjunktúraciklusok összefüggéseivel foglalkoznak.
Minsky munkásságának középpontjában a pénzügyi instabilitási hipotézis állt. Ennek lényege, hogy a kapitalizmusban a pénzügyi rendszer konjunktúra időszakában hajlamos a túlságos optimizmusra, a túlhitelezésre. Válság idején viszont túlságosan konzervatívvá válik a hitelezése. A két fázis inflexiós pontja az összeroppanás, melyet szoktak „Minsky momentnek” (Minsky-pillanat) is nevezni. Mindezzel pedig felerősíti a makrogazdasági konjunktúra ciklusokat, azaz prociklikus hatása van.
Minsky élete alatt többségében a periférián dolgozott. Halála után, főleg a 2008-as nagy pénzügyi válság kapcsán azonban felismerték jelentőségét. Tanításai nyomán létrejött a minskyánus iskola, melynek legprominensebb képviselői Wynne Godley és Steve Keen.