Nemhogy nem csökken a foglalkoztatás Magyarországon a trafiktörvény hatályba lépése után, hanem 12-14 ezer új munkahely jön létre - nyugtatta meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az emiatt aggódó jobbikos Ferenczi Gábor országgyűlési képviselőt. A parlament honlapjára ma felkerült írásos válasz szerint a dohánytermékek kiskereskedelmének teljes átszabása segít a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításában és a lakosság dohányzásról való leszokásának elősegítésében.

A cigi miatt hullik a magyar

A miniszter szerint bár a hatályos magyar jogszabályok alapján a 18 év alattiaknak a dohánytermék árusítása tilos, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011-ben, az idegenforgalmilag frekventált területeken található vendéglátó egységeket ellenőrizve úgy találta, hogy a kereskedők az esetek 49 százalékban nem tartották be a tilalmat. Az  intézkedések fontosságát és halaszthatatlanságát indokolják a rendkívül negatív magyarországi, dohányzással kapcsolatos statisztikai adatok is - citálja a statisztikát Matolcsy.

Eszerint  a lakosság 29-32 százaléka dohányzik (a férfiak 33,8 százaléka, nők 24,7 százaléka), ez alapján az EU 27 tagállama közül Magyarország a 21. helyen áll. Dohányzás következtében 2010-ben 20 470 ember halt meg Magyarországon, ez az összes halálozás hatodát tette ki. Férfiaknál az összes halálozás 23 százaléka, a nőknél 9 százaléka volt a dohányzás következménye. A tüdőrák halálozásoknál világelsők vagyunk (a betegség az esetek 90 százalékában dohányzás miatt alakul ki). Különösen aggasztó, hogy a 13-15 év közötti tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát és az összes tanuló negyede dohányos.

Nem lesz bevételkiesés?

Felmérések szerint a dohányosok 45 százaléka szeretne leszokni a dohányzásról - márpedig a dohánytermékekhez való hozzáférés korlátozásával elősegíthető a leszokás. Jelenleg a mintegy 43 ezer dohánytermék értékesítési hely nem csak kifejezetten dohányterméket árusít, így jelentős bevételcsökkenéssel, valamint kisvállalkozások és munkahelyek megszűnésével nem kell számolni a törvény hatályba lépése után, ugyanakkor a dohányboltok rendszerének létrehozásával elkerülhető, hogy a dohánytermékek bármilyen jellegű üzletben - akár élelmiszerboltban, az alapélelmiszerek, alapvető fogyasztási cikkek körében legyenek hozzáférhetők. Ezzel az intézkedéssel adótöbblet nem keletkezik a költségvetés számára - tett egy felesleges kijelentést Matolcsy. (A forgalmazás átalakításával kapcsolatos kritika ugyanis arra irányult, hogy a nehezebb elérés miatt nő majd a feketegazdaság aránya, ez pedig komoly bevételi elmaradást hozhat az állam számára -a szerk.)

Előreláthatólag 6-7 ezer dohánybolt nyílik Magyarországon, ennek következtében, ha mindenhol csak két személy dolgozik, akkor is 12-14 ezer új munkahely jön létre, továbbá a pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek majd a megváltozott munkaképességűek, a 3 hónapja egybefüggően álláskeresők, illetve akik ilyen személyeket foglalkoztatnak - összegzett a miniszter.