A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított, szerdán Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika. Ezek azok a fő tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy Magyarország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását - vélik az elemzők.

A JP Morgan szerint 2016-ban a Fitch és a Moody's részéről várható ilyen döntés, mivel ez a két hitelminősítő tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar szuverén osztályzatra. A Moody's - amely csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását - az idei első, márciusban végrehajtott felülvizsgálaton még nem javította az osztályzatot, de a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a felminősítés mellett dönthet.

A Fitch Ratings azonban már tavaly május óta pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, és így "valószínűnek tűnik", hogy a magyar osztályzat május 20-ára kitűzött felülvizsgálatának eredményeként felminősíti Magyarországot - vélekedtek a JP Morgan elemzői.

Az S&P nem valószínű, hogy módosít

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's tavaly márciusban "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan ugyanakkor megjegyzi: az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban. A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor's az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

Jelenleg a Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - az S&P és a Fitch "BB plusz", a Moody's "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Mások is a felminősítésre várnak

A londoni elemzői közösségen belül más bankok elemzői is azt valószínűsítik, hogy Magyarországot az idén legalább a Fitch és a Moody's visszaemelheti a befektetési ajánlású szuverén osztályzati kategóriába.

A Morgan Stanley stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában kiemelte azt a véleményét, hogy az európai felzárkózó régióban a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a globális pénzügyi válság óta, és ez a magyar adósosztályzatok idei felminősítését eredményezheti. A Morgan Stanley londoni elemzői is elképzelhetőnek nevezték, hogy a Fitch Ratings már a májusi felülvizsgálati időpontban visszaemelheti a magyar szuverén adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba, és a Moody's is hasonló döntést hozhat az általa júliusra kitűzött következő értékelésen.

A Morgan Stanley elemzőinek is az a véleménye ugyanakkor, hogy a Standard & Poor's "kevésbé derűlátó alapállású", és a felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Ez a tét

Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.