Interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a Wall Street Journal (WSJ) amerikai gazdasági napilap európai kiadásának csütörtöki száma. Az írás címe szerint Magyarország enyhíti az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni hangnemét. Az alcímben azt emelték ki, hogy Orbán "felhagy a harcias retorikával", és közli, hogy kormánya hajlandó egyes törvények és a politikai irány megváltoztatására, a pénzügyi támogatás elnyerése érdekében.

Az interjú felvezetőjében a szerzők "békülékeny hozzáállásnak" minősítették a kormányfő által mondottakat. Idézték Orbán Viktortól azt, hogy még maradtak nézeteltérések, de ő maga derűlátó, és úgy gondolja, hogy "most már nagyon közel vagyunk a céljainkhoz". A WSJ szerint Orbán - a jegybanktörvény módosítására vonatkozó készség kinyilvánítása mellett - azt is jelezte, hogy "hajlandó megfontolás tárgyává tenni" az adózással és az államadóssággal kapcsolatos törvényi változtatásokat.

A lap beszámolt a miniszterelnök keddi brüsszeli tárgyalásairól, arról, hogy az Európai Bizottság szóvivője "bátorítónak" tartotta a magyar részről jelzett változtatási hajlandóságot, valamint hogy a pénzügyi piacok is üdvözölték a zsákutcából való kijutás előjeleit.

A gazdasági függetlenséget akarja a kormányfő

Orbán Viktor szerint a magyar törvényhozás február végére végezheti el az összes szükséges jogi módosítást, a pénzügyi támogatás ügyében pedig március végéig nyélbe üthető a megállapodás.

A lap visszatekintett arra, hogy a magyar kormányfő arról beszélt, vissza akarja szerezni az ország gazdasági függetlenségét. Azóta "unortodox" politikát folytatott annak érdekében, hogy a deficitet az EU által előírt szint alatt tartsa, s ugyanakkor minimalizálja az ország eladósodott háztartásaira nehezedő terheket.

A gazdaságpolitikai bírálat mellett Orbán Viktor jelentős kritikát kapott mind bel-, mind külföldön politikai ügyekben is - írta az amerikai lap, és hozzátette: a bírálók szerint az új alkotmány "túl sok hatalmat ad a kormány kezébe, és aláássa a demokráciát".

Menjenek nyugdíjba a bírák

A WSJ kitért az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokra, és arra, hogy Orbán közölte: hajlandó megváltoztatni az adatvédelmi törvényt. "Megvédte azonban Magyarország azon döntését, hogy 70-ről 62 évre csökkentette a bírák visszavonulási korhatárát. Az EU azt mondja, hogy ez a lépés, amely mintegy 300 bírót távolít el a pulpitusról, veszélyezteti a bírói függetlenséget". Orbán azonban a nyugdíjkorhatár általánossá tételével magyarázta a döntést, és elutasította a demokrácia hitelességét ért bírálatokat - írta a lap.

Az írás kitért arra is, hogy a Magyarország által igényelt "elővigyázatossági készenléti" pénzügyi támogatás kérdésében továbbra is fennmaradtak komplikációk, majd ismertette, hogy a jegybankkal kapcsolatban milyen változtatásokra hajlandó a kormány.

A legnagyobb kihívás előtt áll Orbán

Politikai pályám legnagyobb intellektuális kihívása előtt állok - idézte a WSJ Orbánt. - Olyan gazdaságpolitikát kell összeállítanom, amely megfékezi az eladósodottságot, 3 százalék alá nyomja a költségvetési hiányt, miközben sok EU-országban recesszió van, idehaza pedig alacsony a növekedés - mondta a lapnak a magyar miniszterelnök.

QP | Quality Placement