Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint két külön forrásból is megkapta azt a levelet, amelybet egészségügyi dolgozóknak küldtek ki és az szerepel benne, hogy a dolgozó tudodmásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján „védett állomány tagjának” minősül, illetve hogy munkavégzése az Rtv. alapján „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható. Ennek célja annak megállapítása, hogy eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeinek.

Továbbá tudomásul veszi, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyuk fenntartásának feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulásuk, azaz az ellenőrzéshez való hozzájárulás megtagadása esetén az egészségügyi szolgálati jogviszony azonnali hatályú felmondással megszüntethető. Szabó Tímea ugyanakkor azt is írja posztjában, hogy a dolgozóknak "további értesítésig" nem kell egyelőre aláírniuk a levelet.

A „megbízhatósági vizsgálat” azt jelenti, hogy az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/ információkat gyűjtsenek róla, azaz önként vállalja, hogy gyakorlatilag megszűnik a magánszférája. 

Bár a posztban a politikus azt írja, nem tudni, mi lehet ennek a lépésnek az oka, és ezért Pintér Sándor belügyminisztertől vár magyarázatot, feltételezhető, hogy a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok miatt lehet erre szükség.

Egyrészt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény életbe lépésekor módosult a rendőrségről szóló törvény is, az a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét azokra is kiterjesztette, akik elfogadják az egészségügyi szolgálati jogviszonyt. 

Másrészt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) keretén belül létrejött egy új, az egészségüggyel foglalkozó főosztály, amely két régióban látja el tevékenységét március 1-től. Az NVSZ egy titkosszolgálat, amely a rendőrségen és más hatóságokon belül elkövetett korrupciót, korrupciós kísérleteket próbálja felderíteni, azaz az NVSZ fogja ellenőrizni titokban, hogy az orvosok fogadnak-e el hálapénzt, ami most már bűncselekménynek számít.

Az NVSZ-nek nincs nyomozati jogköre, de erre nincs is szüksége, mert ha titokban felderít egy-egy ügyet, akkor feljelentést tesz a nyomozásra illetékes hatóságoknál a bizonyítékokat mellékelve.