Nemcsak a munkahelyi, hanem a pedagógusok saját, otthoni számítástechnikai eszközeibe is bele szeretett volna nézni az egyik tankerület, ám az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot végül visszavonták - tudta meg a Népszava a Klebelsberg Központtól (KK). Az állami iskolafenntartó ezt azzal magyarázta, hogy a digitális munkarend véget ért, így nincs szükség a tanárok privát, de a távoktatásban is használt számítógépeinek, okostelefonjainak "biztonsági céllal" történő ellenőrzésére.

A pedagógusoknak márciusban küldtek ki megállapodás-tervezetet, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tett közzé. Ennek aláírásával az érintett tanárok felhatalmazhatták volna a tankerület munkatársait, hogy egy előre egyeztetett ellenőrzés során betekinthessenek a munkához használt eszközökbe - akár távoli hozzáféréssel is.

QP | Quality Placement

Bár a tervezetben kikötötték, hogy magánjellegű tartalmakat nem néznek meg, a PDSZ szerint erre nem volt valódi garancia, a dokumentumban ugyanis az is szerepelt: ha egy adott fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy magánjellegű, azt is megnyithatják. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint egy ilyen megállapodás megkötése önmagában nem ütközik jogszabályba, ugyanakkor a munkáltatónak a magáncélú adatok megismeréséhez semmilyen esetben sincs joga.