Ezer forinttal is drágább lehet egy idei átlagos magyar karácsonyi menü a tavalyi árakhoz képest - írja a Világgazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, novemberi inflációs adatait vetettük össze a tavaly decemberi árakkal. Noha minden termék árváltozását nem követi nyomon a KSH, az összegyűjtött tételek nagy többségén így is tetten érhető a drágulás.

A napilap összesítése szerint tavaly kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Az idén viszont már több mint ezer forinttal drágábbak a hozzávalók a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez, összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest.

Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt.