Gerry Rice a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal, majd hozzátette, hogy a kötelezettségszegési eljárásban felvetett kérdéseken túlmutató ügyek rendezése szükséges a jegybanktörvénnyel kapcsolatban a jegybanki függetlenség szempontjából.

Az IMF illetékese ezzel lényegében megismételte az Európai Központi Bank véleményét, miszerint maradtak még aggályok a magyar jegybanktörvénnyel kapcsolatban. Az ECB csütörtöki véleményében azt közölte, hogy a módosított törvénytervezet továbbra sem old meg az MNB függetlensége tekintetében korábban kiemelt számos aggályt. Ezért az ECB továbbra sem elégedett - a jelenlegi módosításokkal együtt - a magyar jegybanktörvénnyel a jegybanki függetlenség helyreállítása szempontjából.

Az IMFkorábban már többször arra hívta fel a figyelmet, hogy kézzelfogható lépésekre van szükség a jegybanki függetlenség esetében ahhoz, hogy meginduljanak a hivatalos tárgyalások az új pénzügyi csomagról. Gerry Rice mostani nyilatkozata lényegében ezt részletezte, ezek szerint az IMF is további módosításokat vár el a jegybanktörvényhez a jelenlegieken túl.

Az ECB és az IMF mai nyilatkozatainak fényében szinte kizárt, hogy elinduljanak a tárgyalások az MNB-törvény jelenleg ismert módosító javaslatának június 4-i parlamenti elfogadása után közvetlenül  - véli a portfolio.hu.

Elemzők: további módosítások kellhetnek az IMF/EU-tárgyalásokhoz

A jegybanktörvényről megfogalmazott ECB-vélemény befolyásolhatja az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének idejét, vagy a tárgyalások hosszát az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy véli, hogy az erőviszonyok ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy az EU/IMF- hitelmegállapodások megkezdését, illetve annak időbeni tartalmát miként befolyásolja az ECB álláspontja. Az viszont látszik, hogy további módosításokra is szükség lehet annak érdekében, hogy elinduljanak a tárgyalások. A folyamatot befolyásolhatja az európai (bank)válság alakulása, miként a forint árfolyamának további gyengülése is.

Az MKB Bank vezető elemzője szerint az MNB elnök fizetésének ügyében, mandátumának lejárta előtt nem indokolt változtatni, ha ezt az ECB kifogásolja, akkor az érthető. A monetáris tanács tagjainak bővítése ugyanakkor már valóban vitatható kérdés.

Az EU/IMF-tárgyalások megkezdését feltehetően nem, annak hosszát viszont befolyásolhatja az ECB véleménye - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Bár nem zárható ki, hogy a kormány szóbeli ígéretet tesz az ECB által vitatott passzusok változtatására, lehet, hogy ez nem lesz elegendő, mivel "a bizalommal van probléma" - fogalmazott Suppan Gergely.