Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom - mondta a tisztújítást követően Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) újraválasztott főtitkára.

Az elmúlt négy évben a hegyközségi szervezet közigazgatási munkáját igyekeztek átszervezni. A HNT ezen idő alatt hat új közigazgatási feladatot vállalt át az államtól. A nemzeti boríték két támogatási programja alapoz a hegybírói kar munkájára, továbbá a szakmaközi és állami piacszervezési intézkedések végrehajtásában egységesen számít a szakma a hegybírókra.

A modern ágazatirányítás ugyanakkor új kihívásokat is jelent a szakmaközi szervezet számára, különösen a digitalizáció területén. A magyar szőlő-bor ágazat eddigi legjelentősebb forrású informatikai fejlesztése zajlik, ezzel, valamint az azt kísérő jogszabályi felülvizsgálattal a remények szerint javítható lesz az ágazat átláthatósága és a tervek szerint egyszerűsödnek a közigazgatási folyamatok.

A következő öt év feladata egy olyan szakmai koncepció bevezetése, mely egyszerre ötvözi a nagy borászatok és a kisüzemi bortermelők egyablakos ügyintézéssel szemben támasztott elvárásait.

Brazsil Dávid a felülvizsgálati folyamat céljaként fogalmazta meg, hogy a hegybírók közigazgatási munkája és a területi szakmai önkormányzatok döntései között szorosabb kapcsolat alakuljon ki. Az informatikai rendszerben tárolt adatok hitelességének javítása ugyanis csak a hegyközségi választmányok és a hegybírók felelősségkörének összehangolásával valósítható meg.

Az országos szakmai önkormányzat szakmaközi szervezeti státusza új feladatokat fogalmaz meg a nemzetközi kapcsolatok területén is. - A borszőlőpiaci szakmaközi intézkedés rávilágított ugyanakkor arra, hogy napi szintű kapcsolatot kell kialakítanunk a jövőben az Európai Bizottsággal - mondta rá Brazsil Dávid.