Az amerikai szabvány szerint készített, úgynevezett N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns omikron-változata ellen - idézi az Index a az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) által végzett vizsgálatok eredményét. 

A levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni. Az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak. Ugyanezeket a részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki. A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz.

Az CDC szakértői azonban közölték, a kilégzőnyíilással rendelkező maszkokat érdemes elkerülni, mert azok nem szűrik meg a kifelé áramló levegőt. 

A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer érdemes viselni, ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra. Az orvosi és szövetmaszkokat érdemes minél szorosabban rögzíteni, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Sokkal hatékonyabb azonban, ha a textilből készült maszkok és az orvosi maszkok együttes használata.