Bár amikor a jogosultsági időt számítják ki a nyugállományba vonuláskor, még egy nap munka egy nap szolgálati idő jogosultságot jelent a kata-s vállalkozók esetében, ha csak az 50 ezer forintos adózási sávban vannak az érintettek, akkor 2019-ben 365 nap helyett kisadózóként csak 236 nap szolgálati időt szereznek, ami a folyósított nyugdíj összegét csökkenti. Így lényegében ez a fajta adózási mód sem az öregségi nyugdíjhoz minimálisan szükséges 20 év, sem pedig a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági idő vonatkozásában nem számít, a kézhez kapott pénz kevesebb lesz.

A kata bár az aktív, vállalkozási időben alacsony adózással kecsegtet, eleve kisebb a befizetett adóból keletkező ellátási alap: ahogy arra az Adózona.hu is felhívja a figyelmét a cikkében, július 1-jétől a havi 50 ezer forintos katához 98 100, míg havi 75 ezer forintos katához 164 ezer forintos ellátási alap társul. Ez utóbbi meghaladja a minimálbér (149 ezer forint) összegét, ám az előbbi, még mindig jócskán alatta marad.

Tehát aki az 50 ezer forintos sávot választja, a nyugállományba vonuláskor a minimálbért el nem érő összeg miatt alkalmazni kell az arányos szolgálati időszámítás szabályát a nyugdíj összegének meghatározása során. Ebben a helyzetben a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe: ilyenkor a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkor érvényes minimálbér arányával.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 365 nap helyett kisadózóként csak 236 nap szolgálati időt - a tényleges alig több mint 64 százalékát - szerzik így meg ezek a vállalkozók. A különbözet pedig levonódik az ellátási összegből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is figyelmeztette már a kata-s vállalkozókat a nyugdíjhátrényok miatt, igaz, csak az alacsonyabb nyugdíjalappal érveltek, a szolgálati idő okozta hátrányt nem hangsúlyozták. A nyugdíj mellett katázók pedig nyugdíjnövelésre nem számíthatnak.

Magyarországon mintegy 310 ezer kata-s vállalkozó van.