2

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 4000 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, nyolc épületben - mondta el Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes az MTI-nek. Ennek egynegyede felújított, és ezért 9500 és 12 000 forintot fizetnek az államilag finanszírozott, valamint az önköltséges diákok. Az idén 27 ezer hallgatóval kezdődik a tanév, közülük az államilag finanszírozott helyeken 13 ezren kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben.

A város albérleti igényét több részre kell osztani: a városba érkező külföldi diákok, a magyar diákok, a belvároson kívül és azon belül ingatlant keresők igényeire - mondta el Bozsó Bence, a szegedi Limit Ingatlaniroda munkatársa az MTI-nek. A külföldi diákok százas nagyságrendben érkeznek és "viszik el" a felújított, jól felszerelt belvárosi garzonokat. Ezek havi bérleti díja 70 ezer forinttól 90 ezer forintig terjed. A belváros közelében havi 60 ezer forinttól lehet albérletet találni, ilyet elsősorban a tehetősebb magyar diákok választanak. A belvároson kívül a társasházas övezetben egy egyszobás lakást már havonta 40-45 ezerért ki lehet venni, kétszobásat 60-70 ezer körül. A panelekben általában két-, háromszobások vannak, ezek bérleti díja 35-50 ezer forint havonta. Ezeket már két, de leginkább három diák bérli. Ha valaki ugyanitt garzont szeretne, azt már havi 30 ezer forint plusz rezsiért választhat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 3073 saját és 400 bérelt kollégiumi férőhellyel rendelkezik - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t. A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban 1140 felújított férőhelyük van. A tájékoztatás szerint 9320 és 15 320 forint között mozognak a kollégiumi díjak, átlagosan 1320 forinttal nőttek az árak egy év alatt. Csaknem 30 ezer hallgatóra jut 3473 kollégiumi hely.

Az Óbudai Egyetemnek jelenleg 1207 férőhelye van - közölte az intézmény az MTI kérdésére. Újonnan 87 helyet alakítottak ki, az árak 12 ezer és 20 ezer forint között mozognak. Az idén 559 érvényes jelentkezés érkezett a "gólyáktól", számukra a helyek 40 százalékát, azaz 483 férőhelyet különítettek el.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) több helyszínen 878 kollégiumi férőhellyel rendelkezik. Ezek közül 728 olyan épületekben található, amelyeket az utóbbi években felújítottak. A kollégiumi díjak ebben az évben a tavalyiakhoz képest ezer forinttal emelkedtek, 9000 és 17 000 forint között mozognak - tájékoztatott Vécsei Zoltán, az EKF Hallgatói Centrumának igazgatóhelyettese. Közlése szerint a felvett hallgatók mintegy 60 százalékának tud a főiskola kollégiumi helyet biztosítani.

Egerben egy másfél szobás lakás albérleti ára - rezsi nélkül - 40 ezer forint körül van havonta, szobát már 20 ezer forintért lehet bérelni. Vannak az említettnél olcsóbb és drágább lakások, mindez attól is függ, milyen messze van az ingatlan a belvárostól, és milyen a felszereltsége.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egy helyszínen, két épületben 436 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, és minden felvett hallgatójának helyet tud itt biztosítani - közölte Ocela Tibor kommunikációs menedzser. A tavalyihoz képest nem emelkedett a kol