A hidegebbre forduló időben az emberek fűteni kezdenek, és sajnos sokan ellenőrizetlen, hibás, vagy barkácsolt fűtőberendezéseket használnak, illetve nem győződnek meg a kémény állapotáról, ami súlyos szén-monoxid-mérgezéshez, tragédiához vezethet - írja közleményében Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője. (Hidegzuhany érheti a gázzal fűtőket.)

A mentők már az elmúlt napokban is találkoztak CO-mérgezéses esetekkel, ezért ismét felhívják a figyelmet a veszélyre. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami alattomosan, észrevétlenül halmozódhat fel, és eszméletvesztést, halált is okozhat. Ha a helyiségben tartózkodók fejfájást, szédülést, hányingert, rosszullétet észlelnek, gondoljanak a mérgezés lehetőségére, szellőztessenek, és hívjanak segítséget - figyelmeztet az OMSZ.

A kémény, a fűtőberendezés ellenőrzése, egy szénmonoxid érzékelő-riasztó készülék beszerzése a fűtési szezon kezdetén életmentő lehet - hangsúlyozzák a közleményben.

Tavaly októberben tucatnyi súlyos mérgezéshez riasztották a mentőket Magyarországon, köztük két kislányhoz is, akik egy Pest megyei településen, a lakás fürdőszobájában szenvedtek CO-mérgezést, életüket sajnos nem sikerült megmenteni - olvasható a közleményben.

Kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel