Vastagbélszűrés okos kapszulával, bőrgyógyász applikáció, beszédhang alapján azonosított mentális betegségek – csupán néhány olyan megoldás, amely már hazánkban is elérhető vagy éppen magyar kutatók munkáját dicséri, és a mesterséges intelligencia (MI) támogatásával változtatja meg mindazt, amit eddig az orvosi gyakorlatról gondoltunk.

Az MI-alapú megoldások nem csak enyhíthetik az orvoshiányt, de olyan népbetegségek korai felismerését vagy akár előrejelzését is lehetővé teszik, mint a béldaganatok vagy rosszindulatú bőrelváltozások.

mesterséges intelligencia, a robotika és a nanotechnológia hármasa a szemünk előtt forradalmasítja az orvostudományt és új távlatokat nyit a diagnosztikában – mondta Madácsy László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának elnöke, az MI munkacsoport vezetője.

Előrejelzések szerint a mesterséges intelligenciát alkalmazó egészségügyi megoldások piaca az 2030-ra 188 milliárd dolláros szegmenssé nőhet, ami ezerszeres növekedést jelent napjainkhoz képest.

Évente ötezren halnak meg bélrendszeri daganat miatt

mesterséges intelligencia jelenleg még nem képes arra, hogy orvosi döntéseket hozzon, viszont az alkalmazásával több egészségügyi adatot és gyorsabban és pontosabban tudnak elemezni. A tapasztalatok szerint 600-700 százalékkal gyorsabban néznek meg egy-egy vizsgálati anyagot a gépi asszisztencia segítségével, ráadásul 20-30 százalékkal nő a szenzitivitás is, vagyis kisebb elváltozásokat is biztosabban tudnak érzékelni és azonosítani –- sorolta Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum orvosa. Kiemelte: már népbetegséggé váltak az emésztőrendszeri daganatok, utóbbi betegségben Magyarországon évente ötezren vesztik életüket. A betegség diagnosztizálásában és korai kezelésében nyit új korszakot a robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított kapszula-endoszkópia, ami lehetővé teszi a teljes tápcsatorna precíziós feltérképezését és az esetleges elváltozások gyorsabb felismerését, bizonyos modulok pedig akár a szövettani mintavételt is helyettesíthetik.

700 féle betegséget azonosít

De más területen is alkalmaznak MI-alapú megoldásokat, például már mindenki által hozzáférhető az az applikáció, melybe anyajegyekről, bőrelváltozásról készült fotókat lehet feltölteni, a rendszer 700-féle betegséget képes ez alapján azonosítani, javasol vény nélkül kapható készítményeket vagy szakorvoshoz küld minket.

Tesztelési fázisban van az a magyar hangelemző szoftver, mely a beszédben jelen lévő markerek elemzésével felismeri, ha az alany depresszióban szenved, de irányulnak fejlesztések például a sportolói teljesítmény előrejelzésére is.

Persze globálisan számos forradalmi innovációt használnak napi szinten, elég csak a Da Vinci robotsebészeti eszközre gondolni, amit Magyarországon is használnak már. Betegek tömegeinek életét változtatják meg a testen hordható eszközök, MI-funkciókkal ellátott okosórák és vércukormérő készülékek, melyek egy friss kutatás szerint nagyjából 300 ezer életet mentenek meg évente és 50 milliárd eurót takarítanak meg az egészségügynek Európa-szerte.

Van nyitottság a kapszulára

Az MI bevonása a tapasztalatok szerint 99 százalékos hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket, szemben a szakorvosok 70-80 százalékos arányával – vagyis ezen a területen igazán eredményes a gép és az ember együttműködése.

Az Egyesült Királyságban, ahol a kapszulás és a CT-vel végzett virtuális colonográfia alapú vastagbélszűrés egy speciális szűrőprogramban ingyenesen érhető el, az a tapasztalat, hogy míg a hagyományos endoszkópos kolonoszkópiás vizsgálatra az emberek negyede megy el, a nem invazív szűrő diagnosztikai lehetőséggel már a veszélyeztetett lakosság fele él.

Ez nagyon fontos eredmény, mely világosan megmutatja, hány plusz életet lehetne így megmenteni.

Az eljárás során a páciens egy átlagos méretű kapszulát nyel le, melyet a mágneses erő kihasználásával egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása viszi végig az emésztőcsatornán. Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, a vizsgálat alatt ugyanakkor akár 50 ezer felvétel is készül a diagnózisra váró páciensről, amely egy megközelítőleg 6-8 órás, részletes és hozzáértő elemzést kívánó leletanyagot eredményez. Miközben egy tapasztalt orvos számára a felvételek átnézése nagyjából 1,5 órás munka lenne, az MI bevonásával ez 20 percre rövidül, mivel az algoritmus kiszűri a negatív képeket, a szakemberek pedig csak a gyanús elváltozásokat vizsgálják.

Kínzó orvoshiány van, ez most már tény

A jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humánerőforrás és ott van még a magánellátás is, amelynek nagy része szintén a 39 ezres orvos munkaerejére épít - mondta az OKFŐ főigazgató-helyettese egy orvoskonferencián. Bővebben --->