Az elmúlt szűk két évben mintegy 8,7 milliárd forintot bukott a magyar állam a letelepedésikötvény-programon, mint ha piaci körülmények között finanszírozta volna az adósságát - számolta ki a lap.

A jogszabály szerint a letelepedési kötvények után a piaci árazásnál másfél százalékkal kisebb kamat jár, azzal, hogy két százalékot mindenképpen kifizet az állam. Az utóbbi két évben nagyot csökkentek a kamatok, a letelepedésikötvény-program indulásának évében kialakult 4 százalékos átlaghozam idénre 0,58 százalékra esett vissza a másodpiacokon.

A kötvényprogram 2013 júniusában kezdődött, és eleinte valóban megérte az államnak ez a konstrukció. Az indulás évében a piaci 4 százalék helyett olcsóbban, 2,5 százalékért, míg 2014-ben 3,7 helyett 2,2 százalékos kamatra kapott pénzt a befektetőktől. Tavaly tovább csökkentek a hozamszintek, és életbe lépett a kétszázalékos kamatgarancia - írta a Magyar Nemzet.

Tavaly a Bloomberg adatai szerint az éves átlagos hozamszint 1,35 százalékra csökkent, amely idén októberig 0,58 százalékra olvadt. Így viszont 2015-ben 4,6 milliárd, míg idén október végéig már 4,1 milliárd forinttal több adófizetői forintot emésztett fel a program, mint amibe piaci alapon került volna. (Kamatot csak az ötéves futamidő lejártakor kell fizetni, vagyis ezeket az összegeket csak akkor utalja ki az állam).