Januárra elkészül az az adatbázis, amelybe nyolc hatóság összes nyilvános információját egybegyűjtik a cégekről - mondta a kamara elnöke, Parragh László (képünkön)a VS.hu-val.

Így valamennyi egyéni és társas vállalkozással kapcsolatban utolérhetők lesznek az adatok az adóhivataltól, a versenyhivataltól, az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatától, a közbeszerzési hatóságtól, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Az adatgyűjtésre kormányrendeletek hatalmazták fel a kamarát.

Parragh szerint így például ezentúl nem kell majd május végéig, június elejéig várni arra, hogy üzleti partnerünkről megtudjuk az előző évi gazdálkodási adatokat. A mérlegbeszámolók folyamatosan érkeznek be az adóhivatalhoz, a most épülő informatikai rendszernek köszönhetően pedig legfeljebb 30 napon belül megtekinthetők lesznek a kamara adatbázisában. És láthatóvá válnak a köztartozások, a felszámolási eljárások, a különböző szabálysértések - vagyis minden, ami megfontolásra késztetheti a partnereket, hogy üzletet kötnek-e az adott céggel.

Az elnök szerint azon is dolgoznak, hogy a letöltött dokumentumok közhitelesek lehessenek.

Az adatbázison túl további tervei is vannak az MKIK-nak. A kamara elnöke úgy látja, nem indokolt a cégbírósági tevékenység állami kézben tartása, szerinte a cégbíróság valójában amúgy sem bíróság, hanem csak egy regisztrációs rendszer. Parragh szerint csak politikai akarat kérdése az egész. A portál úgy tudja, hogy az Igazságügyi Minisztériumban már munkabizottság is felállt a jogalkotási feladat felmérésére.