Az NGM még tavaly szeptemberben kötelezte az üzemeltetőket az adatszolgáltatásra, ám mostanáig nem látszott, lesz-e megoldás, amellyel a vállalkozások képesek megfelelni az elvárásoknak.

Az automaták online adatszolgáltatását a 31/2016 (IX.2.) számú NGM-rendelet teszi kötelezővé. Emiatt - hasonlóan az online kasszákhoz - minden élelmiszert árusító automatába be kell építeni egy elektronikus egységet, amelynek segítségével az adóhivatal követni tudja a készülékek forgalmát. Ennek határideje 2017. július 1.

Az automata felügyeleti egység (afe) azonban nem közvetlenül a NAV-hoz továbbítja az adatokat, hanem egy erre külön engedéllyel rendelkező, felügyeleti szolgáltatónak nevezett piaci szereplőn keresztül. Egészen az elmúlt napokig nem látszott, hogy lesz-e eszköz ahhoz, hogy az automatákat üzemeltető vállalkozások teljesítsék kötelezettségüket, illetve lesz-e olyan piaci szereplő, aki felügyeleti szolgáltatóként vállalja az ezzel járó munkát és százmilliós nagyságrendű fejlesztést. A kérdést nehezítette, hogy a kormány 5000 forintban korlátozta a havidíjat, amit gépenként legfeljebb kérni lehet a szolgáltatásért cserébe.

Az árusítóautomaták számára használható afe és a hozzá tartozó felügyeleti rendszer műszaki értelemben elkészült, és engedélyeztetés előtt áll - mondta Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A cég partnerekkel dolgozott az új rendszeren, amely technikailag az áruautomaták piacán vezető, német telemetria megoldásra épül, ezt tették alkalmassá a NAV számára megfelelő adatok továbbítására.

Sikerült olyan megoldást létrehozni, amely amellett, hogy teljesíti a hatósági előírásokat, további díj nélkül egy webes felületen az üzemeltetőt is folyamatosan tájékoztatja automatái állapotáról; a pénzmozgásról, árufogyásról és más eseményekről. Az információ segítségével az üzemeltető munkája tervezhetőbbé válik, a forgalom pedig nő, így az általunk kínált integrált felügyeleti rendszer számos előnnyel jár majd az üzemeltetők számára - hangsúlyozta a szakember.

A kft. felügyeleti szolgáltatóként is megjelenik majd a piacon.