Nincs érdemi közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről.

A szakszervezeti oldal 7,5 százalékos béremelést tartana elfogadhatónak. Javaslatot tettünk a munkaerő­piaci járulék megszüntetésére. A másfél százalékos, munkavállalókat terhelő elvonás megszüntetésétől a kormány sem zárkózott el, a felvetésről a következő ülésén tárgyal a kabinet - mondta Palkovics Imre a napilapnak.

A járulék eltörlése a nettó bérek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló nyerne a lépéssel, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak.

Ha végül a kétlépcsős béremelésről sikerül megegyezni a munkaadókkal, akkor januártól 6,5 százalékos felzárkóztatásra tennének javaslatot. Palkovics szerint második lépésben júliusban automatikusan nőhetne tovább a minimálbér és a garantált bérminimum a nemzetgazdaság mutatóihoz kötött feltételek teljesülésekor.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának e heti ülésén a munkaadói oldal továbbra is a szociális hozzájárulási adó tovább két százalékpontos csökkentését tekinti bármekkora minimálbér-emelés előfeltételének. A kormányzati álláspont szerint ugyanakkor egyelőre nem adott a munkaadói terhek további mérséklésének a feltétele.