Az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya mintegy 40 milliárd forintos beruházással Zalaegerszegen épül meg.

Májusban döntött a kormány az Európában is egyedülálló járműipari tesztpályáról. Az építéséhez és az üzemeltetéséhez egy profitorientált állami céget hoznak létre, a miniszteri biztos feladata pedig az, hogy segítse a minél gyorsabb megvalósítást, s ehhez európai uniós fejlesztési források bevonására is számít - mondta Vigh.

A tervek szerint egy kisebb város épül fel Zalaegerszeg határában, ami nemcsak a város fejlődésének lesz a motorja, de jelentős hatással lehet a megye, illetve a tágabb régió lehetőségeire, s a kormány abban bízik, hogy a tesztpálya az ország GDP-jében is "láthatóvá" válik.

A város mintegy 7 milliárd forint értékben 250 hektáros terület ad a beruházáshoz, továbbá 3 milliárdot a helyi területfejlesztési programból a közművesítéshez és az útépítéshez. A tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki álláshelyet teremt, ezért fejleszteni kell a szakember-utánpótlást, a szakképzést és a műszaki felsőoktatást. Az országban elsőként tesztmérnökképzést is indít a Pannon Egyetem a zalai megyeszékhelyen - mondta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott szerint a létesítmény mihamarabbi megvalósítását a határidők lerövidítésével, az eljárások egyszerűsítésével segítik a kormányhivatal szakigazgatási szervei.

(Képünk illusztráció.)