A megkérdezettek harminc százaléka voksolna a most ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a mostani kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) által alkotott koalícióra. Viszont a jelenleg kormányzó szociáldemokrata és néppárti szövetségre mindössze 19 százalék szavazna.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a Zöldek és a Neos liberális párt által alkotott koalícióra, valamint a szociáldemokraták és szabadságpártiak együttműködésére egyaránt 20 százalék voksolna. A néppárt, a szabadságpárt és a Neos általi közös kormányzást tíz százalék támogatná.

QP | Quality Placement

Ausztriában a kétkamarás törvényhozás alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak (Nationalrat) 183 tagját titkos és közvetlen szavazással, arányos képviseleti rendszer alapján választják. A koalíciós kormányzáshoz 92 mandátumra van szükség.
A vasárnap bemutatott felmérés szerint a Nationalrat 183 mandátuma közül az FPÖ és ÖVP 99-et , az FPÖ és SPÖ 116-ot szerezne meg, így e két koalíciós felállás valósulhatna meg. Az SPÖ és ÖVP koalíció 91, az SPÖ, a Zöldek és a Neos közötti együttműködés 84 mandátumot szerezne, így nem tudnának koalíciót alkotni - írta az MTI.

A közvélemény-kutatást a Research Affairs intézet készítette február elején hatszáz választópolgár megkérdezésével.
Ebből az is kiderül, hogy továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb 33 százalékkal, a nagyobb kormánykoalíciós partner, az SPÖ 29, a kisebbik koalíciós párt, az ÖVP 20 százalékon áll. A Zöldekre 10, míg a Neosra 6 százalék szavazna. A kutatás szerint az ÖVP-re a 30 év alattiak mindössze nyolc százaléka voksolna, míg ebben a korosztályban az FPÖ-t 42 százalék támogatja. Az ötven év felettiek korcsoportjában az SPÖ a legnépszerűbb.