A forintbankjegyek cseréje az utolsó fázisához közeledik. Folyamatban van a régi ezresek bevonása, ezekkel október végéig lehet bárhol fizetni, utána már csak az újakat fogadják el mindenhol.

Hol tart a csere?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) megkérdezte, hogy hol tart az ezresek cseréje. A válasz alapján július utolsó napján 71,1 millió darab ezres bankjegy volt forgalomban, ebből 52,3 millió már új bankjegy volt, az arányuk csaknem 74 százalékos. Ez azt is jelenti, hogy a 18,8 millió ezresnek kell október végéig kell visszaérkeznie a jegybankba. Így tehát akinél még van régi ezres, igyekezzen azzal fizetni.

Aki október végéig nem tud megszabadulni a régi ezresétől, az 2021. október 31-ig bármelyik bankfiókban és postán kérhet újat helyette, az MNB-be pedig 2038. október 31-ig lehet bevinni azt.

Mennyi kétezres, ötezres és húszezres van kint?

A jegybank adatai szerint a már bevont ötezreseknek a 21 százaléka (2,8 millió darab) a kétezreseknek a 11 százaléka (4,4 millió darab), a húszezreseknek pedig a 3 százaléka (4,3 millió darab) van még mindig kint a piacon.

A már bevont bankjegyek közül a kétezreseket és az ötezreseket 2020. július 31-ig, a régi 20 ezreseket 2020. december 31-ig lehet a postákon és bankfiókokban újakra cserélni, a jegybankban pedig 2037. július 31-ig, illetve 2037. december 31-ig lehet ezt megtenni.

Régi tízezres még játszik és jön az új ötszázas

A bankjegyek cseréje az új tízezressel indult még kezdődött még 2014-ben, de a régi tízezresekkel még mindig bárhol lehet fizetni. Ezek bevonásáról később ad tájékoztatást az MNB.

A forintcserében az utolsó címlet az ötszázas, amelynek új verzióját július elején mutatták be. Az új bankjegyek 2019. februárjától kerülnek majd forgalomba.