Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, így Magyarország azon európai országok egyike, ahol az év végén megállt az infláció 2021-ben jellemző gyorsulása – kommentálta a legújabb adatközlést a Magyar Nemzeti Bank.

A maginfláció, ami a legváltozékonyabb árazású termékköröket nem tartalmazza, ugyanakkor 1,1 százalékponttal emelkedett. A maginfláció növekedését az üzemanyagok, illetve az alkohol és dohány inflációjának mérséklődése ellensúlyozta a fogyasztóiár-indexben.

A 2021-es éves átlagos infláció a decemberi adat beérkezésével 5,1, a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,9 százalék lett.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Decemberben az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,7 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. Az üzemanyagok nélkül számított kosár havi árváltozása 0,7 százalék volt, ami magasabb az elmúlt éveket jellemző decemberi értéknél.

Az MNB értékelése a főbb gazdasági termékcsoportok árának alakulásáról:

  • Az iparcikkek árai a korábbi évek átlagánál nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így az iparcikkek éves inflációja decemberben 5,9 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt.
  • A globális nyersanyag- és energiaárak emelkedése fokozatosan és egyre szélesebb termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban.
  • A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek, ami magasabb a szokásos decemberi átárazásnál. A piaci szolgáltatások éves árindexe 5,6 százalék volt.
  • Az élelmiszerek inflációja 8 százalék fölé emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. A feldolgozatlan élelmiszerek árindexének növekedését elsősorban a baromfihús és a szezonális termékek magyarázzák. A feldolgozott élelmiszerek inflációjának növekedését a termékek széles köre okozta.
  • A szabályozott termékek árai novemberhez képest nem mutattak változást.
  • A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi.

A mutatók decemberben az előző hónaphoz képest mérséklődtek és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul.