Emelkedni fog az inflációs ráta a következő hónapokban. Az élelmiszerárak lesznek a meghatározó tényezők – mondta a Portfolio konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.

Immár húsz százalék fölé ugrott a pénzromlás a KSH friss adatai szerint, elsősorban a rezsicsökkentés csökkentése dobta meg az árakat. Huszonhat éve nem volt ilyen magas a magyar infláció.

Virág elmondása szerint a magas infláció adottság, ez sérti a növekedés alapjait, ezért nem is érdemes a két tételt mérlegre helyezni. Ha tartósan magas az infláció, az hosszabb távon sokkal jobban sérti a növekedést. Ezért a

Belső keresletet le kell hűtenünk egy rövid időszakra
Virág szerint. Ez azért hoz érdekes fordulatot, mert ez egyrészt egybevág az amerikai jegybank, a Federal

Reserve politikájával, másrészt ismételten szembemegy a kormányzati politikával.

A Fed már korábban felvetette annak a szükségességét, hogy a fogyasztás visszafogásával kell a mostani válságba tartó időszakba tartó időszakban kell kezelni az inflációt.

Ezzel szemben Nagy Márton gazdasági miniszter azt mondta, hogy a magyar kormány ezt az utat elveti, Orbán Viktor miniszterelnök viszont múlt pénteken kérésben és utasításban kiadta az utat az illetékes jegybank és Pénzügyminisztériumnak, hogy drámai léptékben vegyék vissza az inflációt.

Még drágább lesz minden

Virág elmondása szerint a legutóbbi fájdalmas inflációs adat mostantól még rosszabb lesz, elsősorban az élelmiszerárak szállhatnak tovább.

Kiemelte, hogy a folyó fizetési mérleg jelenleg a legnagyobb problémánk: most 16 milliárd eurót fizetünk a korábbi 4-5 milliárddal szemben.

Virág szavaira némi erősödéssel 413-as szintekre erősödött a forint az euróval szemben.

Jó hír, hogy visszaestek az energia, és nyersanyagárak, ez hatni fog az inflációra is - mondta Virág. Gyors visszarendeződésben bízik Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese is.

Virág a gázár csökkenésének a pozitív inflációs hatását a jövő év első felére várja, hasonlóan vélekedett Bencsik is.