A szokásosnál nagyobb átárazások voltak, főleg az élelmiszereknél - állapította meg a monetáris tanács mai ülésén. Májusban akár 10,5 százalékos is lehet az infláció, gyorsan épülnek be a költségek az árakba - mondta Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón.. Kulcsfontosságú lesz, hogy a bérnövekedés milyen inflációs hatásokkal jár majd - tette hozzá. 

A gazdasági növekedés erős, a magyarországi az európai növekedési rangsor élvonalában lehet, az orosz-ukrán háború kockázatai viszont magasak. A monetáris kondíciók tovább szigorodnak a keddi 50 bázispontos emelés után is, a szigorú kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokoltnak tűnik, a kamatemelések a második félévben is folytatódnak majd. Kedden az MNB 50 bázisponttal 5,9 százalékosra emelte az alapkamatot. 

Jön a két számjegyű infláció

A piaci árazású termékekben kiugróan magas átárazás valósult meg, a jegybank akár 10,5 százalék fölötti májusi infláción sem lepődne meg, főleg az élelmiszerek drágultak. A feldolgozott ipari termékeknél és az élelmiszereknél további költségnyomás van, a termelői árak 20 százalék fölött növekedtek, emiatt tovább nőhetnek az árak. 

Az elmúlt hónapban a világpiacon több nyersanyag ára is csökkent, de a termelési költségek egészében véve emelkedtek. A munkaerőpiac Magyarországon a koronavírus-járvány után gyorsan helyreállt, és feszes munkaerőpiaci környezet jött létre, amely éven belüli béremelkedéseket eredményezhet. Ennek a hatásait elemezni fogja az MNB, és ha kell reagál rá. 

Az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatása szükséges, de a 100 bázispontos korábbi emelés helyett most az optimális kamatszint kialakítása a cél. Az optimális kamatszinttől még biztosan távol vagyunk - mondta Virág, az alapkamat és az egyhetes betéti kamat emelése a korábbi ütemben folytatódik majd. Júniusban az egyhetes betéti kamat már elérheti a 7 százalékos szintet, az a cél, hogy a jegybanki alapkamat ehhez felzárkózzon.