A nemzetközi tartalékok szintje 2,158 milliárd euróval csökkent ebben az évben tavaly december végéhez képest, de csak 1,435 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbihoz mérve.

A jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály szerint a devizatartalékok szintjét az egy éven belül lejáró rövid adóssághoz kell mérni, amely az MNB adatai szerint az év közepén 19,8 milliárd eurót tett ki, miután 600 millió euróval csökkent a második negyedévben.

Kapcsolódó

Az MNB szeptemberben kiadott Fizetési mérleg jelentéséből az derült ki, hogy a második negyedévben a bankrendszer hátralévő futamidő szerint rövid lejáratú külső adóssága a második negyedévben 300 millió euróval, 6,8 milliárd euróra csökkent.

A vállalati szektor rövid külső adóssága közel 700 millió euróval mérséklődött a második negyedév során, ami főképp a szektor "berövidülő" - a hátralevő futamidő szerint az utolsó évbe lépő - adósság 600 millió eurós csökkenéséből eredt, míg az eredeti futamidő szerinti rövid külső adósság 100 millió euróval mérséklődött.

A konszolidált államháztartás rövid külső adóssága közel 400 millió euróval emelkedett a második negyedévben, főképp egy 2018-ban lejáró devizakötvény belépése miatt.

A csütörtökön bejelentett kötvénycsere tranzakció, amelyben magasabb kamatozású dollárkötvényeket 1,165 milliárd dollár értékben visszavásárolt az ÁKK és helyébe 1 milliárd euró tízéves kötvényt bocsátott ki minden idők legkedvezőbb, 1,9 százalékos kamatával, 343,8 millió dollár értékben érintette a berövidült jövőre lejáró államadósságot.

(Fotó: Shutterstock)