Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében – hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán. A vecsési kőolaj-találat felértékelte az Üllő melletti területet, és arra számítanak, hogy eséllyel lehet itt is kőolajat találni.

A rendezvényen a Mol szakemberei ismertették, hogy a kutatás folyamatában méréssekkel térképezik fel a földalatti területet. A kapott adatokat feldolgozzák, kiértékelik, hogy meggyőződhessenek az adott terület lehetőségeiről, ezután következhet a fúrás. Homonnay Ádám elmondta, az üllői területen az adatok feldolgozása három hónapot, kiértékelése újabb három-hat hónapot vesz igénybe, így vélhetően legkorábban az idei év végén lehetne fúrni.

A társaság 2023-as terveiben 40 milliárd forintot különítettek el földgáz és kőolajmezők feltárására, ebben a működtetési költségek nem szerepelnek. A Mol kutatási és termelési igazgatója novemberben arról is beszélt, hogy a társaság a következő öt évben 200 milliárd forintot szán olaj- és gázkutatása fellendítésére.