Beszédes eredményre jutott az svéd háztartásigép-gyártó, az Electrolux nagyszabású európai felmérése, amely azt vizsgálta, ki, milyen hőfokon mossa a ruháit. 

A cég közleménye szerint bár a gyártók több mint 10 éve bátorítják vásárlóikat arra, hogy ruháikat 30 fokos vagy alacsonyabb hőfokon mossák, az Európában élők közel kétharmada - 63 százaléka - még mindig 40 vagy magasabb hőfokon mos. 

A kutatás szerint a mosási szokások koránt sincsenek összhangban a modern technológia adta lehetőségekkel és a mosás éghajlatra gyakorolt hatásaival. A válaszadók 59 százaléka, azaz 10-ből 6-an berögzült rutinok szerint mossa ruháit - úgy mosnak, ahogyan az idősebb generáció tanította nekik.

Az electroluxosok kimatekozták, ha a mosási hőfokot 40-ről 30 fokra állítanák a háztartások,  akkor évente háztartásonként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnák tehermentesíteni a környezetünket. Ez azt is jelenti, ha az összes európai háztartásra mosna alacsonyabb hőfokon, akkor ez évente 4,9 millió tonnával csökkenhetne a szén-dioxid kibocsátás - ami olyan, mintha 1 millió autó tűnne el a forgalomból.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem mosnak alacsonyabb hőfokon a megkérdezettek majd fele - 47 százaléka - azt válaszolta, attól tartanak, hogy ruháik nem lennének tiszták. A válaszadók 39 százaléka aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az alacsonyabb hőfokon nem képesek eltávolítani a foltokat, 21 százalékuk pusztán megszokásból választanak magasabb hőfokot.