Az új koronavírus-fertőzöttek száma enyhén növekvő tendenciát mutat Magyarországon. Egy nap alatt 1860-nal nőtt a betegek száma, ezzel 383 735 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 beteg, köztük súlyos betegséggel küzdő fiatalok is - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Eddig a brit koronavírus-mutánst azonosították hazánkban, a brazilt és az afrikait egyelőre nem. Eddig 69 embert fertőzött meg a brit mutáns az országban, ami már közösségen belül fertőz.

Jelenleg 3828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Minden védőoltás alkalmas és hatásos arra, hogy a betegség súlyos lefolyását megelőzzük - mondta Müller Cecília.

Eddig 310 448 fő kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta.

Elkezdték a Szputnyik beadását

Az elmúlt napon 16 ezer főt oltottak be a háziorvosok.

Pénteken kezdenek oltani az orosz Szputnyik V vakcinával a budapesti oltópontokon, az oltásra a háziorvosok jelöltek ki praxisonként 5-5, 18 év feletti, nem krónikus beteg személyt. Ebből első körben 2800 adag áll rendelkezésre - közölte Müller, aki szerint határon túli magyarokat már beoltottak Szputnyikkal, és nem tapasztaltak gondot.

A jövő héten mintegy 50 ezer oltás beadását várják el a háziorvosoktól. Müller szerint eddig már minden hazai praxis kapott védőoltást, hogy melyik, milyen mennyiségben, azt a megyei védelmi bizottságok döntik el.

A vakcinák alkalmazási leiratai rendelkezésre állnak, ezek folyamatosan változhatnak, a vizsgálatok alapján. Az orosz vakcináé is felkerült a lakossági tájékoztató oldalra. A Szputnyikkal nem oltanak hazánkban egyelőre krónikus betegeket.

Mindenki éljen a lehetőséggel - biztatja az oltásra regisztrált embereket Müller Cecília. Semelyik csoport nem marad ki, a 70-75 évesek türelmét kérte a tisztifőorvos, ők most fognak következni.