Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A harmadik negyedévben 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 11 százalékos növekedést jelent éves szinten - derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint.

"Rendhagyó módon a második negyedév 1350 forintos szintjéhez képest néhány százalékos visszaesést mutatott a fizikai órabérek átlaga" - közölte Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője. Hozzátette, hogy ezt az átmeneti csökkenést azonban ezúttal egy pozitív változás magyarázza. A harmadik negyedévben a tavaszi leépítéseket követően a legtöbb helyen megkezdődött a létszámok visszatöltése, és ismét növekedésnek indult az alacsonyabb beosztású és bérezésű, a korábbi elbocsátásokat leginkább megszenvedő betanított munkások aránya.

A régió szerint lebontott statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiókban tapasztalható bérszintek között. Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1100 és 1200 forint között mozgott az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén 1600 forint körül alakult ez a mutató, Közép-Magyarországon pedig meghaladja az 1900 forintos szintet is.

A BDO Magyarország pedig a felsőbb posztokra jutó fizetéseket vizsgálta, amelyek jóval alacsonyabb ütemben nőttek. Több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2019 harmadik negyedévéhez képest 4 százalékkal 500-800 ezerre emelkedett a havi bér. Egy évvel korábban még 7,5 százalékos volt a többlet. Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere elmondta: "A középvezetők körében bizonyos szektorokban - ilyenek például a turisztika, a vendéglátás, vagy a rendezvényszervezés - komoly mértékű elbocsátások zajlottak az elmúlt fél év során, így jelentősen visszaesett a béremelési nyomás."

A Napi.hu pár napja pedig arról írt, hogy a különböző megyékben jelentősen eltérnek az átlagfizetések. Az idei első félévben csaknem 263 ezer forint volt a - kedvezmények nélkül számolt - nettó átlagfizetés az idei első félévben, ez 10 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Budapesten az idei első félévben 328 ezer forint felett voltak a nettók, ami az országos átlagot 25 százalékkal haladja meg és a legrosszabbul fizető Szabolcs-Szatmár-Bereg átlagát 82 százalékkal múlja felül.