A magyarok megosztóan vélekednek az idei év gazdasági kilátásairól – derül ki a Generali Biztosító reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 51 százaléka bizakodó a 2023-as évvel, míg 49 százalékuk borúlátó. Az optimista szemléletmód egyébként inkább a fiatalabb (18–39 évesek) és nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre jellemző.

A kutatás általános következtetései az összlakosságra nézve a következők:

  • spórolás egyre inkább elterjed a lakosság körében;
  • sokakban felmerül a munkahelyváltás lehetősége;
  • a hosszú távú pénzügyi tervezés kerül előtérbe a következő időszakban.

Pénzügyi fogadalmak 2023-ra

A lakosság 36 százaléka tett valamilyen pénzügyi fogadalmat a 2023-as évre vonatkozóan, közülük a válaszadók 42 százaléka több pénzt is szeretne megtakarítani. Ezek a legjellemzőbb spórolási módszerek:

  • 40 százalékuk a felesleges termékek és szolgáltatások megvásárlását hagyja ki;
  • a válaszadók negyede a rezsin próbál csökkenteni különböző módszerekkel;
  • 15 százalékuk a személygépkocsi-használatát fogja vissza.

Sokan váltanának munkahelyet

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság közel ötöde a magasabb fizetés reményében még munkahelyváltást is tervez 2023-ban. Kérdés, hogy lesz e elég szabad hely, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal decemberi adatai alapján a foglalkoztatottak száma 4,7 millió feletti, miközben a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt van.

Munkaerőpiaci szakértők szerint lesz elég hely, mivel a piac továbbra is hiányos. A vállalatok tehetséges alkalmazottaikat csak úgy tudják megtartani, ha legalább inflációarányosan emelik a béreket, hogy elkerüljék a reálbércsökkenést – teszik hozzá.

A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben a lakosság pénzügyi tudatossága növekszik – támasztja alá a Generali kutatása is, amelyből kiderül, hogy a válaszadók 18 százaléka szeretné befektetni pénzét.