Magyarországon a nők átlagosan óránként 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, ami több mint két havi bérkülönbséget eredményez éves szinten, ezért a nők gyakorlatilag október végétől ingyen dolgoznak - derül ki az Egyenlítő Alapítvány adataiból.

A civil szervezet többek között a nők munkaerőpiaci helyzetének javításán is dolgozik. Az alapítvány a nők és férfiak közötti bérszakadékra hívja fel a figyelmet, valamint arra is, hogy közeledik a Magyar Egyenlő Bérezés Napja (Equal Pay Day), ami október végére esik.

Egyenlő munkáért egyenlő díjazás jár

A nemek közötti bérkülönbség alapvetően ellentmond a legtöbb országban, így a Magyarországon elfogadott törvénynek is, az egyenlő munkáért egyenlő fizetés elvének.

A bérkülönbség számos kulturális, jogi, társadalmi és gazdasági tényezőhöz kapcsolódik, ami messze túlmutat az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás kérdéskörén – véli Zorigt Burtejin, az Egyenlítő Alapítvány szakértője, kutató, politológus.

A nők sok esetben egyszerűen kevesebb időt töltenek fizetett munkában, mivel több időt töltenek fizetetlen, úgynevezett láthatatlan munkával. Ezért sokszor megszakítják a karrierjüket gyermekvállalás miatt vagy  idősek gondozása miatt. Ez nem csupán az órabérre, keresetre van hatással, de a jövőbeni jövedelmet és a nyugdíjat is befolyásolja.

A gyermekszüléskor beszakad a nők bére, és a nyugdíjig sem érik utol a férfiakat.

Már a fizetési megállapodásokban jelen van a nemek közötti eltérés, amelyet csak részben okoz a munkáltatók diszkriminációja, másik részben pedig az, hogy a női jelöltek kevesebbet kérnek az állásinterjúkon, és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik – tette hozzá a politológus.

A nemek közötti bérkülönbség általában még rosszabbá válik, amikor elérkezik a nyugdíj ideje. 2019-es adatok szerint nők az Európai Unióban 29 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mint a férfiak. Magyarországon a nyugdíjkülönbség a férfiak és nők között jóval alacsonyabb az EU átlagnál, mindössze 10 százalék.

Bértranszparenciára van szükség

Számos európai ország már bevezette a bértranszparenciát előíró szabályozást. Az Egyenlítő Alapítvány is fontosnak tartja egy ilyen törvény bevezetését, mert az átláthatóságnak köszönhetően a munkavállalók ismerni fogják az egyes cégeken belüli adott munkakörre vonatkozó bérszintet, így jogilag is megalapozottan tudnak érvelni a bértárgyalások során - mondta Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője. Ez pedig pozitívan hathat a nemek közötti bérkülönbség csökkentésére.