A mutatványos berendezések biztonságosságát egy 2007-es rendelet szabályozta, ezt alkotta újra, ez év november 30-i hatályba lépéssel az innovációért és technológiáért felelős miniszter. Az új rendelet bővebb a réginél, a szórakoztatási célú (mutatványos) berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról szól. A rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Ami változatlan: az ilyen berendezéseket továbbra is három veszélyességi osztályba sorolta a miniszter. Az első- és második veszélyességi osztályba sorolt eszközöket jelenleg is csak arra kioktatott személy kezelheti. November végétől viszont az ilyen berendezéséket csak olyan személy kezelheti, akit - az országos illetékességgel eljáró - Budapest Főváros Kormányhivatala által feljogosított szervezet a berendezés biztonságos üzemeltetésére kioktatott, és erről részére igazolást állított ki. Ráadásul ezt három évente meg kell újítani.

A mutatványos és egyéb eszközöket a veszélyességi osztályba sorolásuk szerint - a veszélyesség sorrendjében - egy, kettő, illetve három évente kell időszakos műszaki vizsgának alávetni. Mind a három kategóriában kiegészültek a megnevezett eszközök.

Az első veszélyességi osztályba a forgóhinta, az átfordulós hinta, a motoros hajóhinta, a keringő körhinták (csészealj, twistar, haligali, ciklon) és a hullámvasút mellé bekerült az óriáskerék (ez jelenleg még második veszélyességi osztályú), továbbá az alpesi-, és a nyári bob, az elektromos szánkópálya (bobkart), illetve az 5 méteres magasságot meghaladó vízi csúszda, a kalandpark, a magaslati kötélpálya, és a lecsúszópálya is.

A második veszélyességi osztályban a gokart, a quad pálya, a dodgem, a vízi ejtőcsónak, az elvarázsolt kastély (szellemvasút), kiegészült a szimulátorral, továbbá a 4,5 méter magasságot el nem érő mesterséges mászófallal.

harmadik veszélyességi osztályban szereplő gyermekkörhinta, a nem motoros hajóhinta, a gyermekvonat, a gyermekcsónak, a gumiasztal és légvár, a céllövölde, a céldobó játék, és az 5 méternél alacsonyabb vízi csúzda mellé bekerült a kerti vasút, az  akkumulátoros gyermekautó és -motor, az akkumulátoros vagy kézi hajtású gyermekcsónak, a mobil játszóház, a vízibicikli, továbbá a kondipark, a kültéri fitness eszköz és a gumiasztal (trambulin).

Új eleme a biztonságról szóló rendeletnek a vasalt út. Ez olyan közjóléti célt szolgáló berendezés, amely biztosítókötélből és egyéb rögzített mászószerelvényekből áll, az útvonala általában sziklás terepen vezet, és a felhasználó nem áll felügyelet alatt. Ezeknél az üzemeltetőnek a beszállásnál tájékoztató táblát kell elhelyeznie az alapvető használati és biztonsági előírásokról, a karbantartásért felelős üzemeltető elérhetőségéről, és rendelkeznie kell a használatot szabályozó házirenddel, melynek elérhetőségét internetes honlapon biztosítja.