A lakosság ellátásának biztosítása kiemelt szempont. Mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően kíván eljárni. A csoport azonban felkészült arra az esetre is, ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne. Mind az alternatív szállítási útvonalakra, mind a hazai termelésre, illetve a hazai földgáz tárolókban tárolt gázra számít a társaság - olvasható az MVM válaszában.

A földgáztárolásért felelős cég szerint a magyarországi tárolókban elérhető földgáz jelenleg összesen mintegy 1400 millió köbméter. Azt, hogy mennyi időre elegendő a tárolóban levő földgáz, a kitárolás üteme határozza meg. A tároló kitárolási ütemét a műszaki paraméterek mellett elsősorban a kereslet befolyásolja.

A tárolói földgázra vonatkozó keresletet az egyéb források elérhetősége csökkenti. A jelenlegi, az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, akár egy negyedévre is elegendőek a rendelkezésre álló tárolói források, még akkor is, ha minden alternatív import útvonal megszűnik.